Välj rätt säng
– en guide för bättre sömn

Att köpa ny säng är det bästa sättet att investera i sin sömn och ett sundare liv. Även om det ibland kan vara svårt att hitta rätt så behöver det inte bli en krånglig process.

Här går vi igenom saker som kan vara bra att tänka på innan du köper, vad du ska tänka på när du väljer och hur sängarna skiljer sig åt. Tillsammans hjälper vi dig hitta den rätta sängen och den bästa sömnen.

Här kommer vi att gå igenom allt du behöver veta inför ditt sängköp, bland annat:

• Vad du ska tänka på innan du köper ny säng

• Hur du utvärderar din sömn

• De viktigaste sakerna att tänka på när du handlar säng

• Skillnaden mellan de olika sängtyperna

• Hur du testar sängen på bästa sätt

• Vad som skiljer sängarna åt


 

Köpa säng – saker att tänka på innan


Hur sover du? 

Hur fungerar sömnen för dig idag? Det enklaste du kan göra är känna av och tänka igenom hur det känns när du vaknar upp efter din sömn. Känner du dig utvilad? Stel i någon kroppsdel? Känner du smärta eller besvär? Frusen eller alldeles för varm? Rätt typ av säng kan hjälpa dig med många av problemen.

Så innan du ger dig ut på jakt efter ny säng så rekommenderar vi att du reflekterar över din sömn idag. Har du exempelvis ryggproblem eller besvär kan det även vara klokt att rådfråga en läkare eller kiropraktor.
Praktiska frågor

Innan du ger dig ut på jakt efter din nya säng kan det vara bra att reda ut några praktiska frågor. Ska det exempelvis vara en dubbel- eller enkelsäng? Ska den vara i ett specifikt mått eller färg? Behöver den vara ställbar? Hur mycket får den kosta? Fundera igenom vilka av dessa saker som du vill att din nya säng uppfyller.

 


Bestäm dig i lugn och ro 

Att köpa ny säng är ett stort beslut – precis som det borde vara. Därför är det viktigt att du tillåter dig själv lägga den tid som krävs för att hitta en som passar just dig och dina behov. Se till att du verkligen känner in varje säng du testar och be om hjälp när du känner dig osäker. I slutändan är det viktigaste att du fattar ett beslut som du kan sova gott med.

Bra att veta är att det tar ca: 7-8 minuter för kroppen att slappna av helt. Så ta det lugnt, att köpa ny säng ska vara en rofylld upplevelse.

 

 

Kontinentalsäng, ramsäng eller ställbar säng?

En kontinentalsäng är för dig som ute efter extra god sömnkomfort. Fördelen med en kontinentalsäng sitter i dess dubbla madrasslager med bäddmadrass, vilket ger en bra följsamhet. Djupet i sängen ger en skön känsla och minskar
trycket på kroppen. Dessutom är den en riktigt stilig sovrumsmöbel.

En ramsäng passar dig som vill ha god sovkomfort till ett
rimligt pris. En ramsäng kan vara allt från klassiskt enkla
resårsängar till formbara och trögelastiska madrasser.
Kombinera sedan din ramsäng med t ex medar eller ben,
sängram eller huvudgavel.

En ställbar säng gör stor skillnad för din sovkomfort och säkerställer att du sover ergonomiskt natten igenom. Genom att höja fotändan fördelar du trycket och avlastar svank och kropp. Det underlättar också för trötta fötter efter en lång dag. Har du exempelvis problem med snarkningar eller att ta dig upp ur sängen kan en lätt höjning under huvud och rygg göra stor skillnad.


 

Välj rätt säng i 4 enkla steg

1. Stöd

Det första du bör titta på och det absolut viktigaste med din nya säng är att den ger dig rätt stöd. Vi människor är alla olikaoch vad som är rätt för dig och och din kropp är helt individuellt.

Rätt stöd hjälper till att avlasta din kropp och se till att din rygg med muskler, leder och diskar ligger i så rakt och neutralt läge som möjligt, så att du kan ligga avslappnat och ergonomiskt i din säng. Själva stödet beror på hur resåren i sängen är uppbyggd. Här jobbar man med zonindelning där sängen kan ha en eller flera zoner, där fastheten i varje zon kan variera. När det kommer till vilket stöd som passar bäst spelar din längd, vikt, kroppsform och hur du sover in. Sover du exempelvis mestadels på rygg behöver sängen avlasta dina skuldror och svank. Sover du på sidan behöver den vara något mjukare för att dina axlar och höft ska komma ner ordentligt. Med rätt stöd kommer du sova riktigt gott en lång tid framöver.

2. Känsla

Minst lika viktigt som stödet är känslan. Vad som är bäst och ger den bästa känslan är helt olika från person till person.
Därför är det viktigt att jämför olika varianter, testar olika sovpositioner och ger dig tid till att verkligen känna efter. Det som
är bäst för dig är helt enkelt det som känns bäst.

 

3. Funktion

Ska den vara ställbar? Ska klädseln vara avtagbar? Digital sömnmätare? Många sängar idag har extra funktionalitet och smarta lösningar för att förbättra kvalitén på din sömn och förenkla din vardag. Tänk igenom vad som är viktigt för dig och vad du vill få ut av din säng.

 
 

4. Design

En trivsam miljö i sovrummet ger oss lugn och ro. Sängen är den största delen i ett sovrum och den ska passa in i ditt hem. Du kan ofta anpassa sängarna efter just dina önskemål.

Utforska och titta på sänggavlar, sängben, bäddmadrasser och sängkläder som bidrar till en fridfull atmosfär i just ditt sovrum.

 

 

Testa ny säng – detta ska du tänka på

 

checkmark.pngLigg en bra stund i varje säng. Det tar 7-8 minuter för din kropp att slappna av helt.

checkmark.pngBegränsa dig till ett fåtal modeller

checkmark.png Målet är att din kropp ska ligga så rakt och naturligt som möjligt

checkmark.pngSover du mestadels på sidan så är det viktigt att axeln och höften sjunker ner i sängen ordentligt

checkmark.pngSover du mestadels på rygg eller mage så känna att du har bra stöd för svank och ben


 

Vad skiljer dem åt?

 

2. Stöd och komfort

Ibland kan det vara svårt att skilja på olika sängar. I grund och botten är många av sängarna uppbyggda på liknande sätt
med en del särskiljande egenskaper. Förutom att de olika typer av sängar (kontinental, ramsängar och ställbara sängar) så
är det till stor del stödet och fastheten som skiljer dem åt. Det vill säga hur väl sängen avlastar din kropp i olika delar och
hur hård eller mjuk komforten sängen har.

Välja rätt fasthet? Här kan du läsa mer >>>

 

2. Pris och material

När det kommer priset är det i de allra flesta fallen materialvalen i sängen som är avgörande. Det är framför allt kvalitén på materialet och hur det har det har behandlats. I många sängar är det stålet som används till fjädringen som utgör den viktigaste och största delen. Bättre material ger en högre kvalité och en längre hållbarhet – vilket i slutändan betyder att du kommer sova riktigt gott under en lång tid framöver.

Läs mer om sängens textilier och deras egenskaper >>>

 

 

Vad kostar en bra säng?

Idag vet vi hur viktig sömnen är för våra kroppar och den gör inte bara så att vi är utvilade utan bidrar även till att motverka förhöjda blodfetter hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2, depression och utmattningssyndrom. Dessutom hjälper sömnen vår hjärna att lagra nya minnen och kunskap.


Att köpa ny säng är och bör vara en stor investering. Sängen är en plats som du kommer att spendera tusentals timmar i  under en lång tid framöver. Det är lätt att jämföra med hur mycket du exempelvis skulle vara villig att investera i ett nytt kök eller soffa.


En bra säng kan hålla god sömnkomfort i 10 år. Delar vi det med 8 timmars sömn per dag så blir kostnaden för varje
sömntimme du får ut av din nya säng relativt låg.


 

Ett tryggt sängköp

Garantier

Vi vill göra allt för att du ska kunna sova riktigt gott länge. Därför erbjuder vi 25 års garanti på våra ram- och resårbottnar, samt 5 års garanti på motorerna till våra ställbara sängar. Detta gäller samtliga sängar förutom Sverigesängen som har 10 års garanti på ram- och resårbrott samt 2 år på motor.

Prova på i 100 dagar

På flera av våra sängar har du även möjlighet att prova på hur de känns i 100 dagar. Skulle du uppleva att sängen är  för mjuk eller för hård byter vi fasthet i din säng. Detta gäller modeller med fasthetsval där du med hjälp av kassetter kan justera önskad fasthet i sängen.

Läs fullständiga villkoren här >>>

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Integritetspolicy och Användarvillkor gäller