Så fungerar en ställbar säng.

 

En ställbar säng är konstruerad så att den kan anpassas exakt efter de behov du har för att stödja kroppen maximalt under sömnen.
Den ställbara sängen är i stora drag uppbyggd som en traditionell säng fast med en botten som är uppdelad i olika sektioner som styrs av en motor.

 

En huvudände som kan höjas upp och sänkas ner, så att hela kroppen, dvs överkropp, nacke, och huvud, kan ligga i den vinkel som ger den mest bekväma och avlastade sömnen.

Ett mittstycke vid ländryggen som inte kan justeras.

En fotände som också kan höjas och sänkas, så att benen kan ligga i den ställning som passar bäst för dig.


För att kunna justera madrassen används en eller två motorer som gör det möjligt att justera vinkeln på huvud- och fotände. Dessutom kan vissa ställbara sängar vara utrustade med en extra vinkel längst upp vid nacken.

 

Visa alla ställbara sängar

 

Bild på ställbar säng

 

Motorn är viktig

Eftersom att motorn är avgörande för funktionaliteten, är det väldigt viktigt att välja en ställbar säng med en motor av hög kvalitet. Det kostar naturligtvis lite mer men försäkrar även att du kan ha glädje av sängen i många år utan att behöva byta motor. Med en bra och erkänd motor undviker du också att sängen måste kasseras för att det inte längre är möjligt att få reservdelar eller en ny motor av samma typ till sängen, om motorn mot förmodan går sönder efter några år.

Två kända och väl använda märken för motorer är Linak (Danmark) och Okin (Tyskland). Dessa båda uppfattas som högkvalitativa, säkra och tysta motorer. Linak motorer används till exempel ofta på ställbara sjukhus-sängar. Detta förstärker omdömet om att de är hållbara eftersom belastningen på ett sjukhus är betydligt högre än i hemmet.

 

Bild på en motor
Bild på äldre par i en ställbar säng

Vad är fördelarna med en ställbar säng?

Sängens huvudände kan höjas så att din överkropp ligger i den mest bekväma vinkeln. Många ställbara sängar kan även höjas till en nästan rät vinkel bakom ryggen så att du kan sitta upp i sängen och till exempel läsa, jobba, eller äta frukost.

  • Genom att anpassa sängen efter din sovställning för att skapa optimalt stöd och avlastning kan du även motverka rygg- och nackproblem samt bidra till bättre blodcirkulation.

  • Om du höjer huvudänden ligger ditt huvud och din överkropp en aning högre än resten av kroppen, vilket hjälper dig att andas bättre under natten. Om du vet med dig att du snarkar, så kan en lätt höjning på bara några centimeter av huvudet i vissa fall helt få snarkningarna att försvinna.
     
  • Detta är väldigt positivt även för en sängpartner.  Lider du av sömnapné är en höjd huvudände också att rekommendera.

  • Det kan även underlätta när du ska stiga ur sängen och behöver lite extra hjälp för att komma upp i sittande läge.
     
  • På samma sätt kan du anpassa fotänden. Många upplever en stor komfort i att höja upp benen lite grann, det avlastar och motverkar smärtor i ländrygg och knän. Dessutom är det bra för blodcirkulationen för en liten höjning av fotänden kan också förhindra att du vaknar om natten för att dina ben sover.

  • Om du lider av dålig blodcirkulation, ryggproblem, artrit, andra muskelproblem eller om du bara vill ha en säng med största möjliga flexibilitet, är det en ställbar säng du ska välja.

 

Visa alla ställbara sängar

 

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Integritetspolicy och Användarvillkor gäller