Delarna i en kontinentalsäng

Den fantastiska komforten i en kontinentalsäng kommer från att det är tre madrasslager. Botten, mellanmadrassen och bäddmadrassen på toppen är de lager sängen består av. Begreppet komfort har olika betydelse för alla. Någon vill ha bra stöd, medan någon annan tycker att utmärkt ventilation är viktigare. Och oavsett hur viktig komforten är, spelar utseendet också roll. Det är därför du har stora valmöjligheter både för komfort och utseende när du kombinerar det paket som passar just dig bäst.

Visa alla kontinentalsängar

Kontinentalsäng köpråd Sängjätten

1. Botten

Bottenmadrassen består oftast av en träram och bonell- eller pocketfjädrar som bidrar med olika motstånd och känsla. Men ibland kan botten vara en smart förvaringsyta istället. 

2. Mellanmadrass

Den avgörande komforten finns i mellanmadrassen. Olika stoppning och fjädrar skapar olika komfort och känsla. I denna madrass kan även fjädrarna vara indelade i olika zoner för extra anpassad komfort, stöd och följsamhet. Detta ger dig förutsättningar för maximal avlastning och bättre sömn. 

3. Bäddmadrass

Översta lagret är bäddmadrassen. Den skapar ytkänslan och ligger närmast kroppen. Den har en kärna som består av olika material, till exempel de vanligaste alternativen i form av HR skum eller latex. Runt kärnan finns stoppning som med olika egenskaper bidrar till maximal komfort. 

4. Sänggavel

Huvudgaveln gör din säng komplett och ger sängen ett annat uttryck. Du väljer sänggavel helt efter ditt eget tycke och smak. 

5. Fotgavel

Ibland kan en säng ha en fotgavel. Det var vanligare förr på sängramar i trä och är inte något du ser särskilt ofta idag. 

6. Ben

Uppmärksamma även benen till din säng. Olika materialval och utseenden hjälper till att skapa helt rätt utseende för att ditt sovrum ska bli precis så fint som du vill ha det. Höjden på benen påverkar också praktiska detaljer som att kliva i och ur sängen eller när det ska städas. 

7. Klädsel

Valmöjligheten bland våra sängar är stor och många finns i en rad olika tyger och färger. Anpassa ditt val enligt din smak så det passar in i ditt sovrum. Klädseln på vissa sängmodeller är avtagbara och tvättbara.

8. Tillbehör

Komplettera ditt sovrum med tillbehör som skapar en ännu skönare känsla. Matchande sängbord, sänglådor eller bäddtextil. Genom att välja tillbehör med omsorg kan du skapa olika uttryck i ditt sovrum. Föredrar du romantisk, minimalistisk eller kanske orientalisk känsla?

Mellanmadrassens egenskaper

Det är främst egenskaperna i kontinentalsängens mellanmadrass som avgör hur du upplever sängens komfort.

Genom fjädrarnas uppbyggnad anpassas känslan i madrassen. Bäddmadrassen påverkar liggkomforten lite grann men det är främst resåren som avgör komforten. Därför är det bra om du kan provligga i butik och ta god tid på dig att verkligen känna efter. För att du ska kunna känna dig trygg oavsett om du kan provligga eller ej erbjuder vi vad vi kallar för 100 dagars trygghetsgaranti. Det betyder att du inom 100 dagar, i de modeller som det är möjligt, kan byta fastheten på din madrass.

Läs mer om 100 dagar på prov

Bild på bäddmadrass i en kontinentalsäng

 

Madrassen består av en eller två kassetter som ligger i ett fodral, detta kallas ibland för plymå. Tyget runt gör att det ser ut som en hel madrass och det bidrar även till att minska känslan av att det är en skarv mitt i dubbelsängen.

Du kan välja mellan medium eller fast känsla på madrassen och i en dubbelsäng kan du dessutom välja olika fasthet på respektive kassett om ni är två stycken som har olika behov. Även om du köper en hel kassett till din kontinentalsäng kan du välja olika fastheter.

Bild på mellanmadrass i Kontinentalsäng

Zonindelning

De flesta av våra sängar med pocketfjädrar delas in i olika zoner. Det innebär att madrassen har olika fasthet vid olika punkter, vilket gör att madrassen anpassar sig efter kroppens form och vikt. En mjukare zon finns ofta vid höft och skulderparti. Zonindelningarna följer kroppens kurvlinje och då känns sängen skönare. Axel och höft får sjunka ner men madrassen ger ändå bra stöd vilket ger dig en skönare sömn.

 

Bonellfjäder

Bonellfjädern är den mest traditionella typen av resår. Den är formad som ett timglas, bredare upptill och nedtill än i mitten, och fjädrarna sammankopplas med metallkrokar för att bilda kärnan i en madrass.

Bonellfjädern har tidigare använts mycket för att skapa hållbara och stöttande madrasser, idag används de mest i enklare och billigare modeller.

Denna typ av system ger ett jämnt stöd men kan upplevas som lite gungigt då fjädrarna sitter ihop och alla påverkas av rörelser.

Pocketfjäder

Pocketresårer består av helt individuella fjädrar som är insydda i små påsar. Detta gör att varje fjäder anpassar sig helt efter din kropp vilket ger en högre komfort och färre tryckpunkter.

Generellt kan man säga att ju fler pocketfjädrar desto större anpassning och rörelsekontroll har madrassen samtidigt som den ger bra stöd. Det vill säga, bättre komfort.


Stoppning

Även stoppningen påverkar komforten i din säng. I madrassen finns det förutom resårfjäder en stoppning i t.ex. latex eller kallskum. Ibland är det en helt tryckavlastande madrass som då endast består av memory skum och helt saknar fjäder.

Latex
finns framställt i olika grader av blandning. Ju högre grad naturlatex desto bättre. Förutom att det ger en skön komfort har det en bra andningsförmåga och lång hållbarhet. Det är även ett material som bl.a. kvalster undviker.

Kallskum ger en fastare känsla och är väldigt prisvärt. 

Memoryskum hjälper till att skapa optimalt stöd och tryckavlastning. Främjar blodcirkulation och minskar tryckpunkter.

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Integritetspolicy och Användarvillkor gäller