Bäddmadrass
– vad ska man tänka på?

Bäddmadrassen är den del av sängen som är närmast din kropp och är därför en stor del av känslan i din säng. Det viktigaste när du köper säng är plymån (mellanmadrassen). Den är helt avgörande för hur följsam och skön en säng kommer att vara för dig. Men bäddmadrassen är det som gör sängen komplett och rätt bäddmadrass för dig kan vara avgörande för din komfort. Viktigt att poängtera är att en ny bäddmadrass inte räddar en dålig säng.  

 

 

Vad ska man välja för bäddmadrass? 

Vad just du ska välja för bäddmadrass påverkas framför allt av dina egna förutsättningar. Det du skall tänka på när du väljer bäddmadrass är om det är viktigt för dig att sova svalt och luftigt eller inte, om du gillar en fluffig känsla eller fastare, om det är viktigt för dig att madrassöverdraget är tvättbart och går att tvätta i 60 grader så att kvalster dör. En bäddmadrass kan hjälpa sovställningen till det bättre, genom att tillåta kroppen att sjunka ner i underlaget, samtidigt som den ger stör åt svank och rygg. Den ska också verka tryckfördelande och motverka tryck mot olika delar av kroppen.  
 
För att hitta en bäddmadrass som ger dig rätt stöd finns det några olika sätt att gå tillväga, men det bästa sättet är att ta hjälp av våra kunniga sömnexperter i butik eller via vår kundtjänst online. 
 
Valmöjligheten är stor, t.ex. tryckavlastande bäddmadrasser som formar sig efter kroppen eller olika varianter av bäddmadrasser med en kärna av skum eller latex i många olika storlekar. Vilken bäddmadrass du upplever som skönast är en avgörande faktor i valet, men tänk också på att madrassen ska passa din säng. Bäddmadrassen förlänger även livslängden på den undre madrassen, då den hjälper till att skydda från fukt och slitage. 

 
Att tänka på när det gäller bäddmadrass
Bäddmadrasser i olika material och storlekar

Bäddmadrasser i olika material och storlekar

Vi har bäddmadrasser i olika storlekar och olika material, som ger olika känsla. För att avgöra vilket material du bör välja spelar flera olika faktorer in, vill du sova svalt eller varmt, mjukt eller fast vad som är bäst för din rygg osv. Kärnan i bäddmadrassen är det som påverkar dess komfort och egenskaper. En bäddmadrass med skumkärna kan du med fördel välja om du vill ha en något varmare madrass, som också är prisvärd. 
 
Bäddmadrasser i latex har en hög andnings- och fukttranspoterande förmåga. En sådan bäddmadrass passar därför dig som kan bli väldigt varm under natten.  
 
Samtidigt är det lite lurigt då en bäddmadrass med skumkärna av bra kvalitet kan vara svalare än en latexbäddmadrass av sämre kvalitet. Därför är det alltid bäst att ta hjälp av experter, vid köp av både säng och bäddmadrass, för att hitta rätt för just dig. 
 
En bäddmadrass i memoryskum är en tryckavlastande produkt, som formar sig efter kroppen och kan vara till stor hjälp i att förebygga exempelvis muskel- och ledvärk, samt cirkulationsproblem.  
 
Vilken bäddmadrass du upplever som skönast är en avgörande faktor i valet av din nya bäddmadrass. Den ska vara anpassad för just din kropp och sovställning för att din komfort ska vara optimal. Rådfråga gärna oss för att avgöra hur pass fast, mjuk och tryckavlastande just din bäddmadrass behöver vara. 
 
Vi har bäddmadrasser i alla olika storlekar och utföranden. Har du en ställbar dubbelsäng rekommenderar vi en delad bäddmadrass. En delad bäddmadrass är bara delad till hälften, vilket innebär att om du höjer ryggstödet på din sida av sängen så påverkas inte din partners del av bäddmadrassen. Ni kan därmed justera era sängar oberoende av varandra men får ändå uppleva fördelarna av att ha en gemensam bäddmadrass. Denna typ av bäddmadrass kallas split och finns i flera olika varianter i Sängjättens sortiment. 

 

 

Boka privat rådgivning

Nu erbjuder vi möjlighetenen att boka privat rådgivning i våra butiker. Vardagar mellan 09:00-12:00 öppnar vi butiken enbart för dig, så du får säker och trygg rådgivning i valet av ny säng eller bäddmadrass. Att boka en tid för privat rådgivning kostar givetvis ingenting och vi har inget krav på att du handlar något och vi bjuder även på gott kaffe!

 

Boka tid


 

Hur ofta ska man byta bäddmadrass? 

 

Varje natt svettas vi ungefär 0,5–1,5 liter vätska. Svetten går ner i bäddmadrassen och bryter ner madrasstoppningen. Eftersom vi utsöndrar all denna vätska varje natt anses bäddmadrassen vara en hygienprodukt. Din madrass samlar inte bara upp denna fukt, utan även döda hudceller och damm. Kvalster är något som också ökar med åren och kan leda till allergier. Därför rekommenderar vi att du använder madrasskydd, tar hand om din bäddmadrass och byter den efter ca 8 år när det vardagliga slitaget har gjort att den inte ger dig samma stöd och komfort längre. Det är inte bara de nattliga svettningarna som påverkar bäddmadrassens livslängd utan även vilken kvalitet det är på bäddmadrassen du köper, hur du tar hand om den och hur stor belastning det är på den över tid. 


 

Ta hand om din bäddmadrass

 


Det bästa sättet att förlänga livslängden på din bäddmadrass är att ta hand om den. Du bör vända din bäddmadrass 3–4 gånger per år. Inte bara horisontellt, utan även huvud- och fotända. Man vänder på madrassen för att få in luft och låta alla lager andas. Detta gör att bäddmadrassen kan behålla sin volym och spänst. Se också till att dammsuga alla typer av madrasser med jämna mellanrum, för att hindra att damm och smuts tar sig in och täpper till bäddmadrassens egenskaper. Du minskar även sättningar i bäddmadrassen om du vänder den och hänger ut den för vädring. 
 
Viktigt är också att alltid använda lakan och madrasskydd och att tvätta dessa ofta, i 60 grader. Generellt kan man säga att det är bra att tvätta (byta) dina lakan varje eller i alla fall varannan vecka, och madrasskyddet en gång i månaden. Har du en bäddmadrass med avtagbart fodral kan även detta tvättas med jämna mellanrum, tänk då på att följa tvättråden noga. Då det är svårare att få på fodralet efter tvätt, samt att tvätt sliter på fodralet och det kan ta bort en del av känslan, rekommenderar vi att man hellre har ett bra bäddmadrasskydd och tvätta det ofta.  

Rengör din bäddmadrass

Försök att ta bort fläckar så fort de uppstår, då är de lättare att få bort. Tänk på att kallt vatten är bäst att använda, och att badda med mjuka rörelser, för att inte gnugga in fläcken ytterligare. Ta hjälp av fläktar och låt madrassen torka ordentligt, innan du bäddar igen, för att undvika mögel.  
 
Ett gammalt husmorsknep för att fräscha upp bäddmadrassen är att strö bikarbonat över den. Låta det verka i ca 30 minuter och sedan dammsuga upp det. Bikarbonaten suger åt sig fukt och smuts och hjälper till att eliminera dålig lukt. 

 

 
 
Ta hand om din bäddmadrass

 

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Integritetspolicy och Användarvillkor gäller