Om Sängjätten

Sömnspecialister sedan 1992

Sängjätten grundades av Rickard Cederquist och Jonas Wallberg, två kollegor i sängbranschen som under ett besök i USA fick inspiration till en idé om att sängar kunde säljas på ett annat sätt än i traditionella möbelaffärer. De skapade ett nytt koncept och startade Sängjätten, Sveriges första specialbutik för sängar på Backaplan i Göteborg 1992. 

Succén var ett faktum och kunderna vallfärdade från hela Göteborgsområdet.  Man erbjöd i princip alla sängvarumärken som fanns på den svenska marknaden, väldigt många sängar i en jättestor lokal.  Då ägarna sedan ville erbjuda fler städer möjligheten att köpa sin säng på Sängjätten expanderades verksamheten via franschise i västsverige.

2002

I södra Sverige hade entreprenören Clas Leander-Pehrson utvecklat en liknande idé med Sänghuset i slutet av 1990-talet. 2002 köper han 50 % av Sängjätten av Jonas Wallberg, Sängjätten och Sänghuset fusionerades om och blev Sängjättekedjan, då Sveriges största sängkedja.

2006

2006 går Sängjätten från att bara ha sålt sängar till att nu även erbjuda sängmöbler, täcken, kuddar, påslakan, överkast, prydnadskuddar, för det kompletta sovrummet. 2007 köper Clas de resterande 50 % av Sängjätten av Rickard Cederquist och 2008 öppnar Sängjätten sin första konceptbutik i Norrköping, startskottet till en expansion av nya butiker. Man fortsätter nu att anpassa butiker och sortiment till kundernas nya krav och etableringar av butiker i nya handelsområden med ett noga utvalt sortiment är prioriterat.

2012

Under 2012/2013 etableras fyra nya butiker. Sängjättenkoncernen består nu av 27 butiker och är en av Sveriges ledande leverantörer inom sängar och sovrum på den svenska marknaden.

2016

Bolaget förvärvas av Holländska Beter Bed Holding NV under juni 2016. Sängjättens verksamhet fortsätter som vanligt och vidareutvecklas tillsammans med den nya koncernen i ryggen.

2018

Verksamheten har nu tagit ytterligare ett kliv i satsningen i den nya koncernen. Efter att de 16 egenägda butikerna omprofilerats och utvecklats väljer samtliga franchisetagare att lämna och istället öppnas 11 nya butiker under året i central regi. 

Idag består Sängjätten av ca 20 butiker + e-handel och sysselsätter ca 150 personer.

 

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Integritetspolicy och Användarvillkor gäller