Olika textilier och deras egenskaper

Bomull

Bomull är ett naturligt textilmaterial av växtfiber med god slitstyrka. Det är ett följsamt och mjukt material som andas. Bomull kan tvättas och torkas i hög temperatur utan att förstöras men risk för viss krympning finns. Materialet har mycket god fuktupptagningsförmåga och är det vanligaste materialet för att skapa textilier i världen. 

Kvalitet

För att mäta kvalitén på bomull talar man ofta om trådtäthet (TC= Thread Count) som används vid vävning av garnerna. Ju fler trådar per kvadrat-tum, desto tunnare och finare blir väven. Måtten varierar från 120-150 TC i enklare väv och upp till 800 TC i exklusivare väv.  
Men trådtätheten i sig, är inte ett ensamt mått för att mäta tygets kvalité. Även materialet som används samt vävtekniken påverkar textilens egenskaper.

Tvåskaft eller tuskaft - som är det som i vardagligt tal kallas för bomull, är lättskött och slitstarkt. Det är den vanligaste samt enklaste vävbindningen vilket skapar ett lättskött bomullstyg. Sådan bomull klarar av att tvättas i högre temperaturer (60 grader rekommenderas) och tål att torktumlas. Vill du även mangla eller stryka, så har det flera fördelar.

Percale kallas tyg med trådtäthet över 200TC och det är svalt och krispigt i känslan. Trådtätheten ger tyget en lyxig lyster samt upplevs mjukt och skönt. Denna textil tål och bör tvättas i 60 grader och gärna torktumlas. Bäst resultat får du om du plockar ut det ur tumlaren innan det har hunnit bli helt torrt för att låta textilierna hänga ut sig eller för att mangla dem eftersom de lätt blir skrynkligt.  

Satin ger en mjuk känsla och ett vackert fall. Tyget får sin släta lyster tack vare en speciell vävteknik. Den innebär enkelt uttryckt att större delen av en tråd ligger konstant mot tygets yta utan att brytas av en mötande tråd. Satin bör tvättas i 60 grader, men undvík gärna att torktumla då det kan orsaka slitage och framkalla noppor. För att på bästa sätt bevara tygets lyster, stryk eller ännu hellre mangla.

Flanell är en mjuk och luddig variant av tvåskaftsväv. Väven behandlas i en ruggningsmaskin för att få fram dess yta. Tyget har förmågan att hålla värmen bra genom dess ”luddighet” som gör att fibrerna behåller varm luft vilket gör att det passar väl till sängkläder under höst och vinter. Behandlingen av tyget för att få dess karaktär är rätt tuff, så flanellen är ett lite mer ömtåligt material. Så undvik att torktumla. Ursprungligen gjordes väven i ull, och har fått sitt namn av ett keltiskt ord för ull flanelle, numera använder man tekniken för olika material, men främst bomull.

Sammet utstrålar lyx. Sammet kallas det när vävens rätsida täcks av en tät kort lugg. Tekniken för att denna väv är gammal och har förknippats med välstånd men används numera på olika material. Bomullssammet ger ett matt intryck och drar lät åt sig damm, så det krävs lite engagemang för att hålla textilen fräsch. Luggen är känslig men med hjälp av ånga från ett ångstrykjärn eller steamer så jämnar det ut sig. Bör inte tvättas på högre temperatur än 30 grader och gärna vändas ut och in för att skydda luggen. Torktumlas med fördel på låg värme.

Linne

Linne är ett klassiskt och slitstarkt naturmaterial som är vackert samt svalt och skönt i värme men skrynklar lätt. Det tål inte att tvättas i högre temperatur än 60 grader. Att torktumla sliter mycket på tyget och gör det sladdrigt. Vid mangling (fuktigt tyg) ändrar tyget helt struktur, får vacker lyster och blir slätt vilket ger ett bra skydd gentemot damm och smutsfläckar. Behandlar man lintextilier på rätt sätt, så åldras det långsamt, blir vackrare och skönare med tiden!

Polyester

Polyester är ett syntetiskt material, en konstfiber baserat på olja. Framtagning sker genom att smälta granulat (korn) till en flytande massa som sedan formas till långa fiber. Det är idag det näst vanligaste materialet för kläder. Man blandar ofta polyester med exempelvis bomull för att utvinna de bästa egenskaperna samt minimera de sämsta. Det blir slitstarkt, skapar motstånd mot fukt och noppar sig inte. Materialet håller även färgen på ett bra sätt.

Polyester är starkt, skrynklar inte och håller formen bra. Tål att tvättas i 60 grader.

Andra material som tillhör gruppen syntetmaterial är: Nylon/polyamid, elastan/spandex/lycra men även Fleece-tyg kan göras på polyester.

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Integritetspolicy och Användarvillkor gäller