10  smarta knep som gör sovrummet svalare

Förutom att du har en säng med rätt komfort av material som andas listar vi här nedan en rad tips för att kunna sova gott även under varma sommarnätter. 

 

1. Välj rätt sängkläder 

Spara dina sidenlakan till svalare nätter och välj istället sängkläder i bomull eller linne. Dessa behagliga material låter huden andas och transporterar fukt och värme.  

 

2. Anpassa ditt täcke. 

Se till att du har ett täcke som andas och transporterar bort värme. Alternativt sov utan täcke med bara påslakan i naturmaterial så som bomull.  

 

3. Frys in ditt lakan 

Det här knepet ger dig en skön start när du går och lägger dig men kommer inte hålla dig sval hela natten.  

Lägg ditt lakan (och andra sängkläder också för den delen, om de får plats) i t.ex. en plastpåse och placera i frysen. När det är dags att sova tar du helt enkelt ut dem och bäddar som vanligt.  

 

4. Ligg lågt 

Varm luft stiger, så sträva därför efter att sova så nära golvet som möjligt när det är som varmast. 

Ligger sovrummet på övervåningen kan du få det en aning svalare på undervåningen. Ett annat knep är lyfta ner en tjockare madrass och bädda på golvet. Det kan dock påverka din komfort och därmed din sömnkvalité på annat sätt. 

 

5. Ta en kalldusch 

Hoppa in i duschen och vrid på kallt vatten. Det sänker kroppstemperaturen och håller dig sval lagom tills det är dags att hoppa i sängen. 

 

6. Behåll pyjamasen på! 

Du kommer troligen sova bättre om du behåller pyjamasen på, trots alla instinkter att ta av sig kläderna borde svalka. Så länge pyjamasen/nattlinnet är gjord av naturmaterial, som exempelvis bomull.  

– Tyget drar åt sig svett från kroppen och kommer göra att du känner dig svalare, säger sömnexperten Doktor Stanley till Daily Mail. 

 

7. Stäng och dra för dina fönster 

Under dagen har solen många timmar på sig att lysa in genom fönstret och värma upp sovrummet. Dra ner persiennen eller dra för gardinen (helst både och) och du kan åtminstone undkomma några extra grader på kvällen. Kan du motverka solens strålar även utanför med hjälp av en markis eller liknande, motar det solens värmestrålar än mer effektivt.  

 

8. Korsdrag på kvällen. 

Öppna fönster i olika väderstreck och för att skapa genomströmning av luften. Har du en bordsfläkt placerar du den i det öppna fönstret, riktad in mot rummet. På så vis kommer den svala luften utifrån att fläkta genom rummet.  

 

9. Skapa en svalkande bris 

När en bordsfläkt inte känns tillräcklig kan du komplettera med is. 

Placera en grund skål, tallrik eller liknande – fylld med is eller kylklampar framför fläkten. Fläkten kommer ta upp den kyliga brisen från de smältande isbitarna och sprida en behaglig svalka. 

 

10. Dra nytta av kylklampar 

Kylkampar kan vara bra på fler sätt. Du kan även ta några ur frysen och lägga i sängen. Har du inga kylklampar är en PET-flaska fylld med iskallt vatten det näst bästa. 

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Integritetspolicy och Användarvillkor gäller