Powernap: hur länge, varför och vilken tid? 

Powernap
I stort sett alla har problem med det, dippen efter lunch. Du föredrar att stänga ögonen när magen är mätt. Inte helt överraskande så har de flesta har en sådan dipp, cirka 8 timmar efter att de vaknat.  
Vi har därför goda nyheter: forskning har visat att en eftermiddags tupplur, en så kallad power nap, ger alla typer av fördelar.  Också för din arbetsgivare! 

 

Hur länge varar en tupplur? 

Enligt de flesta studier är en tupplur på cirka 20 minuter den mest effektiva. Under dessa 20 minuter stannar du i lättare sömn och det gör att du också vaknar lätt. Om du sover längre än detta, till exempel en timme, hamnar du i REM-sömn. Då kommer du att se att du har mycket mer problem med att vakna igen. Har du inte tid till 20 minuters kraftsamling? Även om du bara har fem minuter över på eftermiddagen, utnyttja dem! Stäng bara ögonen. Även ett kort ögonblick av vila säkerställer att stressen minskar och att du blir lugnare. Det kan vara skillnaden som gör att du kan utföra dina uppgifter resten av dagen med mer energi. 

Varför en tupplur?

Du brukar ta en tupplur för att sova ikapp sömnbrist . Till exempel efter en sen kväll på jobbet eller en kväll ute. Om du verkligen missade mycket sömn, skulle du vilja ta en tupplur i cirka 90 minuter. Då går du igenom en komplett sömncykel . Men flera studier har visat att redan en kort eftermiddags tupplur har en positiv effekt på din kropp. Varje person svarar olika på att ta en tupplur, men i allmänhet förbättrar det din kreativitet och din vakenhet. Samtidigt sänker du din stressnivå genom att ta en tupplur. Vi listar alla fördelar (alla vetenskapligt beprövade!) här nedan för dig:

 Mer vila

20 minuters powernap på eftermiddagen ger mer vila än 20 minuter mer sömn på morgonen.

Mindre stress

Du har mindre stress; även efter en tupplur på mindre än 20 minuter kommer du att känna dig uppdaterad och mer fokuserad.

Alert

Du är mer vaken och produktiv efter en tupplur.

Frisk!

Det är bra för din hälsa, särskilt för ditt hjärta. Det är allmänt känt att människor i länder där eftermiddagslurer är en vana har färre hjärtproblem. Dessutom främjar en tupplur din hormonbalans och kroppens cellreparation.

Minne

Ditt minne fungerar bättre och du kan lära dig bättre. Personer som tagit fler tupplurer kan enligt undersökningstester komma ihåg saker bättre och visa mer kapacitet.

Motion

Du tränar bättre. Om du får tillräckligt med sömn kommer du att träna längre, snabbare, mer effektivt och med mer uppmärksamhet. En ordentlig tupplur hjälper till med detta.

Kreativitet

Det stimulerar din kreativitet. En skön tupplur, låter dig vila från ett problem eller ett projekt, uppdaterar hjärnan och kan leda till bättre idéer vid en senare tidpunkt. Power napping ger din hjärna utrymme att knyta samman de lösa trådarna som är nödvändiga för kreativ insikt. Och du behöver inte ens känna dig skyldig, för att ta dig tid för dig själv i det här fallet kan hjälpa till att få saker att hända på lång sikt.

Bättre sömn

Det eliminerar nackdelarna med att kasta och vända sig på natten. En dålig natts sömn stressar kroppen, leder och huvudet. Din ämnesomsättning förvirras. Din hormonproduktion blir förvirrad och det stör förmågan att ta upp kolhydrater. En tupplur motverkar detta.

Dåsighet

Det skyddar dig mot sömnighet. Människor som måste stanna uppe sent eller arbeta hela natten, till exempel personer som arbetar i skift, studenter eller piloter på interkontinentala flygningar, drar nytta av en tupplur på 2 eller 4 timmar. Det gör dem mer uppmärksamma nästa dag.

När är bästa tiden för en tupplur?

Enligt boken 'Brain Rules' är den ideala tiden att ta en tupplur mellan kl 14 och 15. Detta är ungefär 7 till 8 timmar efter att du vaknat. Men det är inte många som har tid för en tupplur vid den här tiden. Synd! För övrigt rekommenderas det att inte ta en tupplur för sent på dagen. Det kan då ha en negativ effekt på din natt sömn. Dessutom hjälper en tupplur inte mot jetlag. 

Skapa perfekta förhållanden för återhämtning.


  Psykologisk: övertyga dig själv om att du inte är lat, en power nap gör dig mer produktiv och vaken.

  Prova att ta en tupplur på morgonen eller strax efter lunch. Om du tar en tupplur för sent på eftermiddagen, kan du fortsätta att känna dig sömnig eller yr i efteråt.

  Undvik att dricka stora mängder koffein, äta fet mat och äta socker som stör förmågan att somna.

  Ät mat med mycket kalcium och protein som stimulerar sömn, som fisk, mejeriprodukter och bönor.

  Hitta en trevlig tyst plats där du inte störs av människor eller telefoner.

  Försök mörklägga rummet för din tupplur eller använd en ögonmask. Mörker stimulerar produktionen av melatonin, det sömnhöjande hormonet.

  Din kroppstemperatur sjunker under sömnen, säkerställ en behaglig temperatur i rummet där du sover eller använd en filt .

  När du är redo för att ta en tupplur, ställ in larmet för önskad sömntid.

 

 

Kända "Powernappers" 

Ja, även det har undersökts! I motsats till vad många tänker är en power nap inte för lata eller deprimerade människor. Kända ”power nappers” är Bill Clinton, Lance Armstrong, Leonardo da Vinci och Thomas Edison.

 

Powernap

En skön kudde 

Vill du vara ultraproduktiv och nå toppen? Börja ta en tupplur på eftermiddagen! Vila huvudet regelbundet. Till exempel på en av kuddarna från Sängjätten. Då kan du njuta av en skön power nap! Försök, du kommer att bli förvånad över resultatet!

 

Se alla våra kuddar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Integritetspolicy och Användarvillkor gäller