7 knep för att undvika
eller bli av med jetlag

Jetlag

Vad är jetlag?

Med jetlag är din biologiska klocka förvirrad, något som kommer från att resa genom olika tidszoner. Din kropp är van vid en viss sömn-vaken rytm hemma och måste plötsligt byta detta vid ankomst till destinationen. Det tar lite att vänja sig vid! Ju fler tidszoner du passerar, desto intensivare kan din jetlag bli.  För att förhindra eller lösa detta snabbt har vi listat 7 tips för dig mot jetlag. 

 

1. Lär dig känna igen jetlag 

Ju tidigare du vet att du har jetlag, desto bättre kan du hantera det. Jetlag-symtom är främst sömnproblem. Till exempel gör jetlag det svårt för dig att somna, sova hela natten eller hålla dig vaken. Det kan också påverka din dagliga funktion när du är vaken. Det kan till exempel försämra din koncentration göra dig grinig.

2. Jobba på din kondition

Se till att din kondition är bra. Personer som springer regelbundet eller tränar på gym har betydligt mindre problem med jetlag än personer med dålig kondition. Så upp och hoppa, på med gympadojorna och ge dig iväg och träna.

3. Rör på dig under flygturen

Ta på slappa kläder i planet som du kan röra dig bra i. Sträck benen regelbundet och gå några vändor genom planets mittgång fram och tillbaka. Ju mer rörelse under resan, desto snabbare kommer du att kunna övervinna jetlagen igen.

4. Drick ordentligt

Vätskebrist främjar jetlag. Så det är viktigt att dricka ordentligt under flygresan. Visst kan det vara lockande med både flygplatsölen samt kaffe och groggen på maten väl i flygstolen. Men faktum är att detta inte alls är bra då både kaffe och alkohol påverkar din sömn och gör dig uttorkad. Spara den kalla ölen till när du landat istället! 

5. Justera din sömnrytm redan hemma

Ställ in din klocka på den lokala destinationens tid några dagar före avresan och justera gradvis din sömn i enlighet därmed. Om du reser österut gör du det genom att gå i säng lite tidigare och stiga upp tidigare. Reser du västerut? Då fungerar det tvärtom och du går och lägger dig och stiger upp ur sängen senare.

6. Anpassa dig till den lokala dygnsrytmen direkt

Genom att anpassa dig till den lokala dag- och nattrytmen så snabbt som möjligt begränsar du jetlag. Försök därför få så många timmar som möjligt i dagsljus på din nya destination, det hjälper hjärnan att förstå när det är dags att bli trött och inte. Du lurar alltså hjärnan till att komma in i din nya dygnsrytm fortare!

7. Investera i öronproppar och sömnmask

Åsikter som ”gå i vila” och ”mörklägg rummet” låter bra, men är ibland svåra att genomföra i praktiken. Med öronproppar och en sömnmask kan du skapa en lämplig plats att sova överallt. Och en sista tröst: ju äldre du blir, desto mindre blir risken för jetlag.

 

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Integritetspolicy och Användarvillkor gäller