Kontakta oss

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om våra produkter. Om du inte hittar svaret på din fråga nedan får du självklart kontakta oss via formuläret längst ner på sidan, vi besvarar samtliga ärenden inom 24 timmar under vardagar (ej lördag, söndag och helgdagar) Sommartid kan svarstiderna vara något längre pga semesterbemanning.

Om din fråga rör befintlig order så är vi tacksamma om du mailar kundtjanst@sangjatten.se samt uppger det ordernummer du fått i samband med beställningen.
<<Till formulär>> 

Produktinformation

Vad är skillnaden mellan ramsäng, ställbar säng & kontinentalsäng?
Hur vet jag vilken fasthet jag ska välja på min säng?
Vad finns det för olika material på sängkläderna?
Vilka är fördelarna med dun jämfört med andra fyllningar för täcken och kuddar?
Vad är skillnaden mellan en sängram och en sänggavel?

Betalningsinformation

Hur handlar jag på Sangjatten.se?
Jag har problem att lägga en order på Sangjatten.se. Vad kan det bero på?
Vilka olika betalningssätt erbjuder Sängjätten?
När debiteras mitt kort om jag väljer att betala med det?
Får man något kvitto på sitt köp?
Finns det möjlighet att ändra eller avbryta min order efter att jag har lagt den?

Leveransinformation

Vad är leveransvillkoren?
Blir jag kontaktad innan leverans?
Levererar Sängjätten utanför Sverige?
Hur lång leveranstid har den vara som jag är intresserad av?
Kan jag få leveransen till en annan adress än min folkbokföringsadress?
Hur kan jag följa sändningen på min leverans?
Kan jag önska ett visst leveransdatum för min beställning?

Returer och reklamationer

Hur fungerar det med öppet köp och garantier hos Sängjätten?

Produktinformation

 

Vad är skillnaden mellan ramsäng, ställbar säng & kontinentalsäng?
Ramsäng, eller resårsäng som det också kallas, är det som de flesta förknippar med en säng. Den består av en träram och en eller två fjädersystem. Denna kan läggas i en sängram eller stå fritt på egna ben. Man kan också säga att en ramsäng är en resårmadrass på ben.

Ställbara sängar finns i många olika utföranden. De kan ha en lamellbotten med en lös vändbar madrass, de kan ha en klädd skiva med en vändbar madrass, eller de kan ha en underfjädring vilket gör att den ställbara sängen får samma komfort som en ramsäng. Den optimala ställbara sängen är byggd i ett stycke då inte fjäderpaketen kan glida av underredet. Den ställbara sängen är sedan kopplad till ett motorsystem som gör huvudänden, och ibland även fotänden, höj- och sänkbar. Till det här används en medföljande fjärrkontroll.

Kontinentalsängen togs fram för att ge den optimala följsamheten. Här kan man bygga upp en säng med ett sådant fjäderdjup att trycket mot kroppen minskar. Kontinentalsängen består av en underdel – sängbotten, en mittendel – den vändbara madrassen, och en överdel – bäddmadrassen. Den vanligaste uppbyggnaden är en 10-15 cm hög pocketfjädring i den vändbara madrassen och en 10-15 cm cm hög bonnellfjädring i rammadrassen i botten. I de exklusivare modellerna använder man pocket även i botten.

Hur vet jag vilken fasthet jag ska välja på min säng?

Många har fortfarande en uppfattning om att hårda sängar är bra för dåliga ryggar. Men saker är den att det inte går att generalisera så. Alla är vi unika, vilket gör att vi har alla olika behov när det kommer till vår säng. Därför finns det inga rätt och fel, bara vägledning till just rätta känslan för dig. Så att prova sängen för att vara säker på att du har rätt stöd är a och o. Men du kan ha med dig några punkter att tänka på inför ett val av säng och fasthet.

Först och främst: Du ska ligga i sängen, inte på, då är den för hård. Är känslan att du ligger som i en hängmatta är den för mjuk. Tänk att du ska sjunka ner med ”utstående” kroppsdelar som axel och höft och att hela din kropp ska ha kontakt med madrassen, då har du bäst stöd.

Sovställning: Vi har alla en favoritställning som vi gärna sover i. Tänk efter hur du somnar men framförallt hur du vaknar. Sover du på mage ska du helst tänka om och försöka vänja dig av vid det då kroppen/ryggen inte får möjlighet att slappna av helt när du sover på mage i en vanlig säng. Men är det omöjligt kan vår specialmadrass Restme vara ett alternativ, annars kan en fastare madrass hjälpa till att åtminstone hålla påfrestningen på ryggen lite mindre. Om din kropp får rätt stöd ligger din ryggrad så rak som möjligt vilket innebär att den slappnar av och din kropp kan återhämta sig/vila på bästa sätt.

Kroppsbyggnad: Detta har också betydelse när du ska välja säng. Är du lång och smal har du helt andra behov än någon som är kort och rund även om ni väger lika många kilo till exempel. Är du väldigt lång är det dessutom skönt att anpassa längden på sängen så du inte behöver sova med tårna utanför.

Vikt: Med anledning av att vikten kan vara fördelad på så olika sätt som i exemplet ovan finns ingen ”rätt” generalisering av specifik fasthet vid en viss vikt. Det beror helt på vilket stöd din kropp behöver. Men generellt kan man säga att ju tyngre du är desto mer stöd/motstånd önskar du i din madrass. Men olika modeller har olika känsla så för att vara säker på att den är rätt för dig behöver du prova sängen.

Längd: De flesta sängar är 200cm långa som standard men finns även i 210cm. Är du över 190cm lång rekommenderar vi att du tittar på en säng som är 210cm lång om du vill undvika att hamna med fötterna utanför sängen.

Individuell anpassning: Är ni två stycken som delar säng kan ni utan problem ha varsin fasthet som passar er båda på bästa sätt även om det är en kontinentalsäng med hel kassett.

Vad finns det för olika material på sängkläderna?
De flesta påslakanset är gjorda i bomull, men i olika vävsätt eller trådkvalitet som påverkar känsla och pris. Vill du ha lite skönare känsla än den vanligaste bomullen väljer du ett påslakan enligt vävsättet satin. Ett percale påslakan däremot är det exklusivaste alternativet. Trots att det vävs på samma sätt som enklaste lakan så vävs det mycket tätare och med en finare tråd vilket gör att lakanet känns otroligt mjukt, lent och lyxigt skönt.

Vilka är fördelarna med dun jämfört med andra fyllningar för täcken och kuddar?
Dun är ett av naturens bästa isoleringsmaterial då det är lätt, mjukt och luftigt. Kroppen avger minimalt med värme och energi till omgivningen när den ligger under ett duntäcke. Dunprodukter upplevs oftast varma och luftiga om vintern och behagliga och svala om sommaren. Naturmaterialet i ett duntäcke har alltså egenskapen att kunna ”andas”.

Täcken och kuddar med dun och fjäder har lång levnadstid i jämförelse med många andra fyllnadsmaterial. Ser man detta i förhållande till priset på dunprodukterna så blir det mycket prisvärda produkter. Beroende på andelen rent dun i produkterna håller de god kvalitet i 4-14 år.

Dunkuddar kan fås i en mängd olika varianter för att kunna tillfredsställa alla olika behov och önskemål; fasta, mjuka, låga, höga, stora eller små. Gemensamt för dun och fjäderkuddar är att de är formbara och följsamma till alla huvuden.

Dun och fjäder tål att tvättas. Dock behöver inte produkterna tvättas särskilt ofta. Kuddar bör tvättas ca vartannat år och täcken ca vart 5:e år. Däremot bör de med fördel vädras med jämna mellanrum.

Vad är skillnaden mellan en sängram och en sänggavel?
En sänggavel har man endast i huvudänden av sängen. Den här fäster man antingen i väggen bakom sängen eller i huvudänden på sängen. Man kan också ställa den på golvet bakom sängens huvudände och luta den mot väggen. Huvudgavlar passar till alla olika sängar.

 

Betalningsinformation

 

Hur handlar jag på Sangjatten.se?
Gå till Köpvillkor för att se instruktioner för att handla på sangjatten.se.

Jag har problem att lägga en order på Sangjatten.se. Vad kan det bero på?
Se till att alla dina uppgifter är korrekt ifyllda och att du uppfyller kraven för  delbetalning om du har valt det betalningssättet. Kvarstår problemet är du välkommen att kontakta vår kundtjänst via formuläret ovan.

Vilka olika betalningssätt erbjuder Sängjätten?
När du handlar på webben kan du välja mellan kortbetalning eller delbetalning via Santander
Läs mer om våra betalningsalternativ »

När du lägger en order i någon av Sängjättens fysiska butiker betalar du en handpenning om minst 50%. Denna handpenning räknas sedan av när du slutför köpet. 

När debiteras mitt kort om jag väljer att betala med det?
Ditt kort debiteras omedelbart i samband med att du bekräftar din beställning.

Får man något kvitto på sitt köp?
I samband med att du bekräftar beställningen skickas en orderbekräftelse till din angivna e-postadress, den är ditt kvitto.

Finns det möjlighet att ändra eller avbryta min order efter att jag har lagt den?
Kontakta oss så snart som möjligt på weborder@sangjatten.se och ange ditt ordernummer. Om beställningen inte hunnit för långt så hjälper vi dig självklart med ändringar i den. En levererad vara kan alltid returneras i obruten förpackning i upp till 30 dagar efter leveransdatum mot uppvisande av kvitto.

 

Leveransinformation

 

Vad är leveransvillkoren?
När du handlar på webben har du alltid fri frakt/hemleverans och fria returer inom Sverige, vid ordervärde över 300 kr. I övriga fall är fraktkostnad 79 kr. Sängar och möbler skickas normalt inom 3-5 veckor, med undantag för storsäljande standardutföranden som i vissa fall kan skickas snabbare. Beräknad leveranstid står angiven på respektive artikel. När det är dags för leverans kontaktar vår samarbetspartner dig för att boka en tid då du kan vara hemma och ta emot leveransen. Observera att leveransen gäller fram till avlämningspunkt vid tomtgräns, inte inbärning. Övriga produkter skickas normalt inom 5 arbetsdagar och hämtas ut hos ditt närmaste ombud. Läs fullständiga leveransvillkor.

Blir jag kontaktad innan leverans?
När det är dags för leverans kontaktar vi dig för att boka en tid då du kan vara hemma och ta emot leveransen. Postpaket aviseras via postavi/sms.

Levererar Sängjätten utanför Sverige?
I dagsläget leverar vi enbart inom Sverige.

Hur lång leveranstid har den vara som jag är intresserad av?
På sangjatten.se står beräknad leveranstid i informationen på respektive artikel på produktsidan. Vid köp i fysisk butik, kontakta personalen för att få aktuell leveranstid för den produkt du är intresserad av.

Kan jag få leveransen till en annan adress än min folkbokföringsadress?
När du lägger din beställning kan du välja en separat leveransadress.

Hur kan jag följa sändningen på min leverans?
Du får ett e-postmeddelande när varan skickas från vårt lager.

Kan jag önska ett visst leveransdatum för min beställning?
Kontakta Kundtjänst omedelbart efter att du lagt din beställning, ange ditt ordernummer samt önskat datum så återkommer vi till dig.

Returer och reklamationer

Hur fungerar det med öppet köp och garantier hos Sängjätten?
Under köpvillkor kan du läsa mer om öppet köp och garantier.

 

 

Kontaktinformation

* Obligatoriska fält

Lokala prisavvikelser kan förekomma. Vi förbehåller oss rätten till prisändringar samt reserverar oss för eventuella fel på sangjatten.se.